CULINARIUM

Gastronautas: Lo admito, aún no quiero darte una respuesta

Me considero una persona conversadora, no se si sea un defecto o una virtud. Pero esta condición me lleva a muchas conversaciones con preguntas y respuestas muy interesantes. En algunas ocasiones no es fácil responder, pero trato de llegar a una respuesta correcta en la gran mayoría de casos. Aunque no siempre es así, aveces hay preguntas en las que prefiero reservarme la respuesta.

Me considero una persona conversadora, no se si sea un defecto o una virtud, pero esta condición me lleva a muchas conversaciones, con preguntas y respuestas muy interesantes. En algunas ocasiones no es fácil responder pero trato de llegar a una respuesta correcta en la gran mayoría de casos. Aunque no siempre es así, aveces hay preguntas en las que prefiero reservarme la respuesta.

“¿Cual es tu especialidad?” Es una de ellas, una pregunta fácil de hacer pero difícil de responder, sobretodo en esta etapa de crecimiento. Cuantas veces me he topado con amigos y enemigos, conocidos y por conocer, que al decirles que soy cocinero me preguntan ¿Cuál es tu especialidad? Esa bendita pregunta que hace que recuerdes todas las cosas que has aprendido, todas las cosas que has visto, las cosas que más te llamaron la atención y las que decidiste que sean un habito para ti, pero que sin embargo, igual se te hace complicado darles una respuesta.

No digo que sea imposible decir cual es tu especialidad -con el tiempo se ira definiendo- pero en esta etapa de crecimiento y aprendizaje, esa pregunta genera más debates mentales que el Baldor en la secundaria. Te lleva a pensar que en algún momento próximo, vas a tener que definir a que te vas dedicar, que la vida es muy larga y eventualmente vas a tener que decidir que es lo que vas a hacer el resto de tu vida. Te genera hambre de conocimiento por querer seguir avanzando y descubrir que quizás lo que sabes ahorita, no es ni el 10% de lo que vas a aprender en un futuro.

Avanzas con los ojos más abiertos, buscando encontrar eso que te enamora dentro de lo que te apasiona (que es cocinar), te pierdes entre la gama de posibilidades que se te presentan y las decisiones que tienes que tomar sin experiencia. No siempre te genera buenos sentimientos, también crea ansiedad y hay que saber manejarla, si no la manejas de manera correcta probablemente no puedas especializarte en nada. Decidir si cocinar a la vanguardia o cocinar lo que hizo que te vuelvas cocinero/a. Esa comida clásica -En mi caso, comida peruana- que te llega al alma y te mueve los conchitos.

Con el pasar del tiempo los debates van a llegar solos; entenderlos, afrontarlos y avanzar a buen ritmo con los pies bien puestos en la tierra, es parte de lo que tenemos que hacer. Siempre hay algo que te gusta más que el resto, ese sentimiento escondido en lo mas profundo de ti, que sabes que esta ahí pero no lo tocas en tus conversaciones, que podría definir la respuesta a la pregunta, pero no tendría sentido decirlo hasta no sentirte seguro habiendo vivido lo que necesitas vivir. ¡Quédatelo! no siempre tienes que responder a todo, ya responderás cuando tengas una sonrisa permanente en la cara haciendo lo que más te gusta. Responder en esa situación, seria lo ideal.

Mientras tanto sigue definiendo tu estilo, apasiónate con lo que haces y obsesiónate con cada detalle. Ya sea en Lima o en alguna provincia, en Perú o algún país del exterior, el camino es muy largo y tienes mucho tiempo para definir tu especialidad en base a lo que aprendas y a lo que más te llame la atención. En mi caso aun no la defino, y aún no quiero hacerlo, para mantener las puertas abiertas a algo que me apasione en lo que me espera del futuro. Quizás no me apasione nada más y la respuesta siempre estuvo aquí, pero eso ya se ira definiendo con el tiempo.

Ps: Una cosa si esta clara, el ceviche se queda conmigo toda la vida.

André Gallet
Egresado de la carrera de Gastronomía y Arte culinario de la universidad Le Cordon Bleu, empedernido cocinero que sigue persiguiendo sus sueños y espera nunca dejar de aprender.
23 Comments

Deja tu comentario

Loading Facebook Comments ...

23 Comments

  1. Jim Goin

    Julio 18, 2018 at 1:01 pm

    Excellent read, I just passed this onto a colleague who was doing some research on that. And he actually bought me lunch since I found it for him smile So let me rephrase that: Thanks for lunch!

  2. What happens if the stock market crashes?

    Agosto 8, 2018 at 10:23 am

    Thank you for another great post. Where else could anyone get that kind of information in such an ideal manner of writing? I’ve a presentation next week, and I am on the search for such info.

  3. Is value investing dead

    Agosto 9, 2018 at 3:20 am

    Howdy! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could find a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having trouble finding one? Thanks a lot!

  4. Cholesterol drug Dangers & Myths

    Agosto 9, 2018 at 2:37 pm

    Enjoyed reading this, very good stuff, appreciate it.

  5. Is value investing dead?

    Agosto 10, 2018 at 7:21 am

    I just couldn’t depart your web site before suggesting that I extremely enjoyed the standard info a person provide for your visitors? Is gonna be back often to check up on new posts

  6. Stock Market crash 2018

    Agosto 10, 2018 at 1:00 pm

    I love your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself? Plz reply back as I’m looking to create my own blog and would like to know wheere u got this from. thanks

  7. I was looking at some of your blog posts on this site and I believe this site is really informative ! Retain posting.

  8. t shirts for women

    Agosto 19, 2018 at 8:59 am

    Thank you, I have recently been looking for information about this topic for ages and yours is the best I’ve discovered so far. But, what about the bottom line? Are you sure about the source?

  9. phụ kiện macbook air

    Agosto 19, 2018 at 3:03 pm

    I like this web blog very much, Its a rattling nice berth to read and get info . “Do not use a cannon to kill a mosquito.” by Confucius.

  10. Thankyou for this terrific post, I am glad I noticed this internet site on yahoo.

  11. InventHelp Patent Services

    Agosto 24, 2018 at 11:10 pm

    Wonderful web site. Plenty of useful info here. I’m sending it to several friends ans also sharing in delicious. And certainly, thanks for your effort!

  12. last minute hotel booking

    Agosto 25, 2018 at 4:55 pm

    I don’t ordinarily comment but I gotta admit thankyou for the post on this perfect one : D.

  13. nhà hàng tiệc cưới vĩnh long

    Agosto 25, 2018 at 11:08 pm

    I regard something truly special in this web site.

  14. Film Producers

    Agosto 26, 2018 at 5:17 am

    Hi there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s truly informative. I am gonna watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!

  15. Movie Producers

    Agosto 26, 2018 at 5:35 pm

    I do agree with all the ideas you’ve offered in your post. They are really convincing and can certainly work. Nonetheless, the posts are very brief for starters. Could you please extend them a little from subsequent time? Thank you for the post.

  16. Motion Picture Financiers

    Agosto 26, 2018 at 11:55 pm

    There is noticeably a bundle to know about this. I assume you made certain nice points in features also.

  17. I’m extremely impressed along with your writing talents and also with the structure to your weblog. Is this a paid topic or did you modify it your self? Either way stay up the nice high quality writing, it’s uncommon to peer a great weblog like this one these days..

  18. look here

    Septiembre 4, 2018 at 7:25 am

    Thanks for any other excellent post. Where else may just anybody get that kind of information in such an ideal means of writing? I’ve a presentation next week, and I’m at the look for such information.

  19. government loan malaysia

    Septiembre 5, 2018 at 5:10 pm

    Hello! I’ve been reading your web site for a long time now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Huffman Tx! Just wanted to tell you keep up the excellent work!

  20. perabot jati malaysia

    Septiembre 6, 2018 at 12:31 am

    Hey very cool website!! Man .. Excellent .. Amazing .. I’ll bookmark your website and take the feeds also…I’m happy to find so many useful information here in the post, we need work out more strategies in this regard, thanks for sharing. . . . . .

  21. malaysia seo company

    Septiembre 6, 2018 at 8:09 am

    magnificent post, very informative. I wonder why the other experts of this sector don’t notice this. You should continue your writing. I’m confident, you’ve a huge readers’ base already!

  22. What i do not realize is actually how you’re not really a lot more smartly-favored than you may be right now. You’re so intelligent. You know therefore significantly when it comes to this subject, made me individually believe it from so many varied angles. Its like women and men are not involved unless it¦s one thing to do with Woman gaga! Your own stuffs outstanding. At all times maintain it up!

  23. Hello my friend! I wish to say that this post is amazing, nice written and come with almost all important infos. I’d like to peer extra posts like this.

Leave a Reply

Su dirección de correo no se hará público. Los campos requeridos están marcados *

To Top